Összefoglaló az egészségterv programsorozatról

  nyomtatási kép


"Hegyháthodász és társ településeinek összefogása az élhetőbb környezetért és az életminőség javításáért"

2004 októberétől 2005 júniusáig minden hónapban egy- egy közös programon vehettek részt a hat település Daraboshegy, Halogy, Hegyháthodász, Hegyhátsál, Katafa és Nádasd nagycsaládosai, a változókorú női és az ifjúság körébe tartozók.

Ifjúsági klub programjairól

15-20 év közötti kis falvakban élő fiatalok településük alacsony lélekszáma, a városok nehéz megközelíthetősége miatt szórakozási lehetőségeik, hasznos információhoz való hozzáférésük nehézkes. A részükre szervezett programokkal a fiatalok figyelmét ráirányítottuk a rájuk leselkedő veszélyekre, az elérhető segítőkre, és egy olyan pozitív családmintát mutattunk be számukra, amit saját családjukba vihetnek tovább.

2004 októberétől tartott találkozásokon előadásokat, beszélgetéseket szerveztünk, amelyekhez mindenkor közös szórakozási vagy éppen valamilyen hasznos közösségi munka kapcsolódott.

Halogyon októberben előadás keretében megismerkedhettek az ideális család jellemzőivel, beszélgettünk a családról, arról, hogy hogyan képzelik el leendő családjukat. Szó esett barátságokról, párkapcsolatokról, a szexről és a szerelemről is. Ezután 50 db facsemete közös elültetésére került sor.

Novemberben Nádasdon Önismereti tréninget tartottunk. A fiatalok egymásnak felvázolták többségében bizonytalan jövőképüket, majd ezt követően nagyon jó hangulatú társadalmi munkát végeztek. A község közterületein közösen elültettek 50 db facsemetét.

Decemberben szintén Nádasdon a programban részt vevő nagycsaládosok és változókorú nők klubjával közös karácsonyi készülődést rendeztünk. Az ünnepi hangulatot megteremtő karácsonyi énekek után a fiatalok elsősorban az ajándékok készítésében vettek részt nagy összhangban a nagycsaládosok gyermekeivel. Mézeskalácsot sütöttek, gyertyatartókat, gipszfigurákat, gyöngy karkötőket, angyalkákat készítettek. A program igazi közösséggé kovácsolta a résztvevőket, akik az egyes tevékenységekbe teljes mértékben belemerültek.

2005. januárjában Hegyháthodászon a káros szenvedélyekről tartottunk előadást a fiatalok részére. Az előadás közben zajlott párbeszédekből levonható az a tapasztalat, hogy, főleg az alkohol fogyasztás és a dohányzás veszélyei nem kielégítően ismertek a résztvevők körében. Az előadás és párbeszéd rávilágított, hogy a az egészséges élet lehetőségének választás előtt állnak. A döntést mindenkinek magának kell meghoznia. A program közös szánkózással folytatódott.

Márciusban a fiatalok Daraboshegyen találkoztak, ahol a családtervezésről, az élet védelméről, az abortusz kérdéséről hallgattak előadást, és folytattak beszélgetést, majd ezt követően a község közterületein elültettek 50 db facsemetét.

Májusban Hegyháthodászon a túra pihenőhely kialakításán végeztek társadalmi munkát, terepet rendeztek és segédkeztek az épület teraszának betonozásában.

Szintén májusban Katafán szerveztünk párbeszédes előadást  a másság elfogadásáról, az élet buktatóiról. Kommunikációs és konfliktuskezelési helyzetgyakorlatokat végeztünk. Tájékoztatást kaptak a résztvevők  arról, ha megoldhatatlannak tűnő akadályba, problémába ütköznek, kik azok a személyek, szervezetek akikhez bizalommal fordulhatnak segítségért. A programhoz kapcsolódóan a településen virágosításra került sor.

 A proramsorozat zárásaként júniusban az ifjúsági klub tagjai 5 napos átborozáson vesznek részt, ahol összefoglalják a foglakozásokon hallottakat, beszélgetnek és döntenek a klub további működéséről és programjairól.


Menopauza klub programjairól

 

A változókorúknak szervezett program célja, hogy a kis létszámú, hátrányos helyzetű falvakban élő 45-60 év közötti változó korban lévő nők is bekapcsolódhassanak, és fontos információkhoz juthassanak egyik legjelentősebb életszakaszukról. Az érintett korosztály részéről már több alkalommal igény merült fel egy klub létrehozására, melyet több fórumon említettek

A 2005. május végéig tartó Egészségterv Változókorú nők számára szervezett programsorozat első klub foglakozása október 22-én délután 4 órakor kezdődött a hegyháthodászi kultúrházban. Az esős időjárás miatt a tervezett fásítás sajnos elmaradt, melyet a faluban egy későbbi időpontban végeztünk el. Az előadás, mely leginkább beszélgetésben, egymás tapasztalatainak a megosztásában valósult meg, a változókor lelki vonatkozásairól szólt. A beszélgetést Hertelendy Beáta Tünde vezető védőnő irányította, aki mentálhigiénés szakember. Nagyon tartalmas és mindnyájunkat megérintő program részesei lehettünk, melyben tudatosodott bennünk, hogy mennyire fontos test és lélek harmóniája. A program közben a szépen megterített asztalokon finom szendvicsek, sütemények, üdítőitalok kínálták magukat.

 November 19-én a változókorú nők számára rendezett második klubfoglalkozásra a nádasdi Művelődési Házban került sor A program első felében dr. Varga Ferenc előadását hallgattuk meg, melyből részletesen megismerhettük a változás korában lévő nők szervezetének, szervrendszereinek átalakulását, az őket leginkább érintő belgyógyászati betegségek kialakulását (pl.: szívizominfarctus, csontritkulás, különböző daganatos megbetegedések stb.), a megelőzés és a kezelés lehetőségeit. Az előadás végén lehetőség nyílt a kérdések megbeszélésére. A program második felében Sabjánné Kovács Zsanett gyógytornász hasznos tanácsait hallhattuk az ülő-, álló, fekvő-, munka testhelyzetek helyes és helytelen tartásaival kapcsolatban. Ezután kört alkotva mindenki a saját székén ülve, illetve a szék mellett állva lazító, relaxáló, a test különböző izomcsoportjait kímélő módon megmozgató tornán próbálhatta ki magát. A program zárásaként 1-1 szál rózsával köszöntöttük a névnapjukat ünneplő Erzsébet és Katalin nevű résztvevőinket. A terem hátsó felében könyveket, szórólapokat, plakátokat helyeztünk ki, melyeket bárki megtekinthetett, hazavihetett. Emellett üdítőitalok, sütemények álltak a résztvevők rendelkezésére, miközben kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség.

Következő program szintén Nádasdon került megrendezésre december 20-án. Ekkor, a rendezvénysorozatban részt vevő három klub, az ifjúsági, változókorú és nagycsaládosok közösen készültek a karácsonyra. Mézeskalácsot sütöttek és ajándéktárgyakat készítettek.

2005 januárjában szintén a Nádasdi Művelődési Házban változó korban végezhető tornára és relaxációra vártuk a résztvevőket, akik a pályázati keretből vásárolt tornaszőnyegeken főként ülő és fekvő helyzetben tornagyakorlatokat próbáltak ki. A tornagyakorlatokat kellemes relaxáció követte.

Január folyamán a körmendi kórházban csontritkulás vizsgálaton vettünk részt. Márciusban a nádasdi Egészségvédelmi Tanácsadóban nőgyógyászati szűrővizsgálatot tartottunk. A váróteremben várakozók számára videokazettáról hasznos információkat tartalmazó filmeket vetítettünk a klimax éveiről, hogy hasznossá tegyük a várakozás perceit. A vizsgálat végeztével a tanácsadó környékén virágokat ültettünk el.

A szűrővizsgálat eredményeit áprilisi Hegyhátsálon megrendezett programunkon kapták kézhez a klub tagjai. Itt Dr. Zágon Ferenc szülész-nőgyógyász szakorvos nagyon jó hangulatú előadást tartott a változó korban a női szervezetben bekövetkező változásokat, a kellemetlenségek enyhítésének módszereit.

Júniusban a klub tagjai Soproni kiránduláson vesznek részt.

Minden programot sok munkával járó szervezés előzött meg. Plakátok, szórólapok készültek, a programokról helyi és régiós újságokban valamint az Interneten is tudósítottunk.

Nagyon nagy segítséget jelentett a halogyi és hegyháthodászi falubusz, amelyekkel megoldhattuk a résztvevők szállítását, az anyagok és kellékek beszerzését.


Nagycsaládos klub programjairól

 

3 vagy több gyermeket nevelő családok száma a hat községben, a községekben élő családok számához viszonyítva meglehetősen magas: kb. 32-35 család. A családtagok magas száma, a családfenntartókat érintő munkanélküliség, -mely régiónkban sajnos egyre nagyobb mértéket ölt- miatt ezek a családok hátrányosabb helyzetben élnek. Szükségük van egymás kölcsönös segítésére, az őket megillető juttatások megismerésére. Ebben kívántunk segítséget nyújtani a programok alkalmával.

A nagycsaládosok klubjának megalakulása 2004 októberében Hegyhátsálon történt meg.  A köszöntő után a nagycsaládosokkal egyetemben hegyhátsáli művelődési ház előtt fásításra került sor, majd ezt követően a szülők meghallgatták a Szombathelyi Nagycsaládosok Egyesületének képviselőit, akik tájékoztatást adtak az egyesületté szerveződés, módjáról, az egyesület működéséről és a tagsággal járó előnyökről. Eközben a gyermekeik a szomszéd nagyteremben játszóházban töltötték az időt, a program segítségével beszerzett vadonatúj  játékokat próbálták ki védőnőink felügyelete alatt.

Következő alkalommal decemberben karácsonyi készülődésen másik két klubbal közösen vettek részt. A program végén a rászoruló nagycsaládosok ajándék élelmiszercsomagot vehettek át.

2005 februárjában ruhacsere akciót rendeztünk, amelyre nagy érdeklődés mutatkozott. Nagy mennyiségű kinőtt, még nagyon jó állapotú ruha cserélt gazdát, mind a felajánló, mind az új tulajdonosnak örömet okozva. A teremben kis játszósarok került kialakításra, amíg a szülők válogattak a holmik között a kicsit itt találtak elfoglaltságot

A klub tagjainak negyedik találkozására Katafán márciusban került sor. A szülők gyermekek után járó szociális juttatások 2005. évi rendszeréről kaptak széles körű tájékoztatást. Az ellátási formákról összeállított anyagot minden résztvevő kézhez kapta. A foglalkozás végén a jelenlévő szülők között az előző alkalommal megmaradt ruhák kerültek szétosztásra. Az erre az alkalomra tervezett fásítási akció a rossz idő miatt elmaradt, ezt a község különböző pontjain néhány nappal később végeztük el.

Április végén Halogyon a Művelődési Házban szépen terített asztalokkal, ünnepi műsorral vártuk a nagycsaládos anyukákat Anyák Napi ünnepélyes hangulatban. Az óvodások kedves műsora után minden gyerek virággal kedveskedett édesanyjának. A vendégüllátás után a környezet szebbé tétele érdekében az összejövetel zárásaként virágosításra került sor a Művelődési Ház előtt.

Június második felében a nagycsaládosok gyermekei számára Nádasdon 5 napos napközis tábort rendezünk, melynek programjában szerepel kirándulás a környékbeli erdőkbe, lovaglás, kézműves foglalkozások, sport