Területfejlesztési program készül

  nyomtatási kép


Az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) Leader+ program keretében a jövő év végéig mintegy 50 magyar kistérség, kistelepülési társulás kaphat egyenként közel 100 millió forint támogatást, helyben kidolgozott vidékfejlesztési programjának megvalósítására. Ez összességében mintegy 4,8 milliárd forintos forrást jelent, amelyből 4 milliárd forintot az Európai Unió finanszíroz.

A Rábától délre eső 13 települési önkormányzat /CSÁKÁNYDOROSZLÓ, DARABOSHEGY, DÖBÖRHEGY, DÖRÖSKE, HALASTÓ, HALOGY, HEGYHÁTHODÁSZ, HEGYHÁTSÁL, KATAFA, NÁDASD, NAGYMIZDÓ, SÁRFIMIZDÓ, SZARVASKEND/ megállapodott abban, hogy felkészül a programon való részvételre.

A Leader+ programon való sikeres részvételünk feltétele az alulról jövő újszerű kezdeményezésekből térségünkre összeállított területfejlesztési tervünk elkészítése. Ennek érdekében fórumokat, kerekasztal beszélgetéseket, kezdeményezünk a térségben tevékenykedő civil, vállalkozói és önkormányzati szféra képviselői számára, arról, hogy milyen lehetőségeket látnak, milyen ötleteik, fejlesztési terveik vannak a vidéki élet és vidéki jólét növelése, életképes vidéki közösségek kialakítása és együttműködési képességük és szervezettségük javítása, új jövedelemszerzési lehetőségek teremtése, munkahelyteremtés és-megőrzés területén.

Az fórumokon összegyűjtött ötletek, elképzelések, tervek alapján felvázolt területfejlesztési programunk kedvező elbírálása esetén lehetővé válik, hogy térségünkre meghatározott támogatási keretösszeget, a térség fent említett szereplő között helyi pályáztatással ítéljük meg.

A most elinduló Leader+ program lényegében egy felkészülési folyamat kezdetét jelenti. Tehát, ha a jelenleg folytatott munka rövidtávon nem hoz eredményt, kidolgozott térségfejlesztési programunk megvalósításához lehetőségünk lesz forrás megszerezésére a közeljövőben, az Európai Unió következő költségvetési időszakában - azaz 2007-13 között - ugyanis ekkor lényegesen több pénz (Magyarországon becslések szerint 2007-től évente mintegy 9-10 milliárd forint) áll rendelkezésre a Leader+ program céljainak megvalósítására. e program finanszírozására, Mindez pedig azt jelenti, hogy a program lefedheti az ország minden kistérségét

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

 Ha a fenti tájékoztatóban foglaltak felkeltették érdeklődését, és úgy érzi, vannak elgondolásai ötletei, tervei, melyek megvalósításához a Leader+ program hozzásegítheti, kérjük, vegyen részt az alábbi fórumok valamelyikén.

 

FÓRUM

(cégek, vállalkozások, egyéni vállalkozók, őstermelők, civil szervezetek, civilek)

HELYSZÍNE

IDŐPONTJA

NÁDASD

Művelődési Ház

2005. június 25. /szombat/

10.00

CSÁKÁNYDOROSZLÓ

Művelődési Ház

2005. június 27. /hétfő/

18.00

SZARVASKEND

Kultúrház

2005. június 26. /vasárnap

14.00

SÁRFIMIZDÓ

Kultúrház

2005. július 2.  /szombat/

19.00

 

Bővebb információt a program koordinátorától lehet kérni az alábbi elérhetőségeken:

Név:                Tóth Lászlóné

Cím:                9915 Hegyháthodász, Kossuth út 36.

Tel/fax:            94/524-027

Mobil:              06/70-385-2556

E-mail:            polgarmester@hegyhathodasz.hu

 

 Nádasd, 2005. június 7.

 

  Tóth Lászlóné

  Koordinátor